Schuifdeursysteem

Maak je eigen schuifdeursysteem!

Op zoek naar een goede woonoplossing voor het maken van jouw schuifdeurkast of het creëren van extra opbergruimte op je zolder? Dan is een schuifdeurkastsysteem precies wat je nodig hebt! In dit blog gaan we jou vertellen over onze schuifdeursystemen, en gaan we jou precies uitleggen hoe jij een schuifdeurkast installeert. En geloof ons: Dit is veel gemakkelijker dan je denkt!

Maar hoe maak ik zelf een schuifdeurkast?

Met de schuifdeurkastsystemen van HOMEWORQ kun je zelf een schuifdeurkast maken die aansluit op jouw stijl en wensen!

We verkopen twee soorten schuifdeursystemen: het Junior 2s schuifdeursysteem en het Junior 6 premium schuifdeursysteem. Beide systemen zijn onderlopende systemen, dat wil zeggen dat het gewicht van de schuifdeuren wordt gedragen door de onderste loopwielen. Daardoor heb je geen zware belasting aan je plafond. De bovenrail en onderrail kunnen direct aan het plafond en de vloer bevestigd worden, of gewoon in een kastenframe. De systemen zijn geschikt voor zowel wand-tot-wand als losse kasten, en zijn verkrijgbaar in verschillende mooie kleuren en structuren!

 

Wat heb je nodig?

Wil je een schuifdeurpakket samenstellen met onze producten? Dit is wat je nodig hebt:

  • Onderrail en bovenrail (junior 2s of 6); Hier schuiven de deuren over en hangen de deuren aan.
  • Loopwielen sets; deze zorgen ervoor dat je schuifdeuren soepel over de rails kunnen glijden. We hebben complete sets voor 2 of 3 deuren.
  • Plaatmateriaal; Kies het liefst voor een dikte van 18 mm.
  • Greeplijst; heb je schuifdeuren van 18 mm dik? Dan kun je de schuifdeuren mooi afwerken met een van onze matchende greeplijsten!
  • Borstelprofiel; Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stof jouw kast binnenkomt. Bovendien zorgt het dat de deuren niet beschadigen, en je niet tussen de deuren door kunt kijken.
  • Schuine wandbeugel (Optioneel); Hiermee kun je de hoek van het plafond aanpassen, dit heb je niet nodig bij een recht plafond of kastenframe

Voor welk systeem ga ik?

We hebben twee systemen, die elk het beste tot zijn recht komen in verschillende toepassingen:

Het Junior 2s schuifdeursysteem is een eenvoudig maar doeltreffend systeem, geschikt voor houten deuren van 16 tot 26 mm dikte. We raden junior 2s schuifdeursysteem aan bij het plaatsen van bijvoorbeeld knieschotten op je opslagruimte of zolder.

Het Junior 6 premium schuifdeursysteem is een wat luxer systeem, geschikt voor houten deuren van 10 tot 26 mm dikte. Bij de loopwielen set wordt standaard een softclosing element geleverd, zodat de schuifdeuren altijd geruisloos dichtvallen. Dit systeem raden we aan bij het maken van een luxere schuifdeurkast.

Waarvoor kan ik een schuifdeur voor gebruiken?

Je kunt met een schuifdeursysteem extra opslagruimte creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van knieschotten op zolder! Met behulp van een schuine wandbeugel kun je zelfs die vervelende hoek van je zolder omtoveren in een mooie plek voor opslag!

Ook kun je zelf een walk-in-closet maken met een schuifdeur! Kies een deel in je kamer en plaats hier je eigen planken, kledingroedes of garderobehouders. Vervolgens scherm je dit gedeelte af met een schuifdeursysteem, et voila! Je eigen walk-in-closet.

Afmetingen van de schuifdeuren bepalen

Bij een schuifdeursysteem hoort natuurlijk ook een plaat die de ruimte afsluit! Onze systemen zijn geschikt voor houten deuren van 10-26 mm dik (afhankelijk van het model), en hebben beide een draagvermogen van 50 kg per deur. We raden aan om plaatmateriaal van 18 mm dik te gebruiken, zoals MDF of multiplex. Dit materiaal is makkelijk te zagen en te schuren, maar ook sterk genoeg om te installeren van de vloer tot het plafond. We adviseren om de deur niet hoger te maken dan 260 cm. Bij gebruik van meerdere deuren is het het beste om de deuren 2 tot 5 cm te laten overlappen. Zo voorkom je dat je er tussendoor kunt kijken.

Om te weten hoe breed je deuren moeten zijn, kun je dit op de volgende manier berekenen. Stel dat je twee deuren wilt maken voor een kast die 200 cm breed is tussen de muren. Dan doe je het volgende:

  • Meet de ruimte tussen de muren: 200 cm.
  • Kies hoeveel je de deuren wilt laten overlappen: 2 cm.
  • Tel de ruimte en de overlap bij elkaar op: 200 + 2 = 202 cm.
  • Deel de totale lengte door het aantal deuren: 202 / 2 = 101 cm. Dus elke deur moet 101 cm breed zijn. Als je een grotere overlap wilt, bijvoorbeeld 5 cm, dan worden de deuren 102,5 cm breed.

Als je drie deuren wilt maken, moet je twee keer de overlap optellen. Dus als je een overlap van 2 cm kiest, worden de deuren 68 cm breed. Vergeet niet dat als je een greep lijst gebruikt aan je deur, deze 2 cm breder wordt.

Rails bevestigen

Nadat je bepaald hebt waar je de schuifdeuren wilt hebben kun je de rails bevestigen. Meet hiervoor hoe groot de ruimte is. Zaag de onderrails op de juiste maat en plak ze met dubbelzijdig tape op de vloer of gebruik verzinkte spaanplaatschroeven. Als je gaat schroeven, boor je om de 50 cm een gat door het profiel en gebruik je verzinkboortjes om een verzonken kopje te maken. Dat is nodig omdat de wieltjes anders tegen de schroef aan komen.

Als de onderrails voor de schuifdeur goed liggen, ga je verder met de bovenrails. Zorg dat die ook recht ligt en precies boven het onderprofiel. Als je een schuine wand hebt, gebruik je onze speciale schuine wandbeugels om de schuine kant op te vangen en je bovenrails toch recht te kunnen bevestigen. 

Schuifdeuren plaatsen

De deuren zijn 4 á 5 cm korter dan de hoogte van de hele ruimte. Dus als je een hoogte van 220 hebt zonder de rails die je net hebt bevestigd, maak je deuren van 216 cm hoog. Aan de onderkant bevestig je de draagwielen aan de deur.

Je bevestigt de wielen en de bovengeleiders zo dicht mogelijk bij de greeplijst. Houd hierbij ongeveer 2 mm ruimte over. Bovengeleiders zorgen dat je deur in de rails blijft en makkelijk schuift. Als je plaatmateriaal van 18 mm dik gebruikt, raden we je aan om onze greeplijsten te gebruiken. Je kunt vervolgens ook nog kiezen voor een borstelprofiel: Dit voorkomt dat stof in je kast komt en de deuren elkaar beschadigen.

Als je deur klaar is om te gebruiken, til je de deur eerst helemaal tot aan het plafond in het bovenprofiel en zet je de deur dan met de onderwielen op de rails. Je begint met de achterste deuren en eindigt met de voorste deuren.

Je nieuwe schuifdeuren zijn nu klaar voor gebruik!

Als je meer wilt weten over de schuifdeursystemen van HOMEWORQ, of als je vragen of advies nodig hebt, kun je contact met ons opnemen via onze mail of whatsapp. We helpen je graag verder met het realiseren van jouw droomkast met schuifdeuren!